The Full Story
Sykling
En sykkel (fra gresk: kyklos, «hjul»), også kalt tråsykkel, er et framkomstmiddel vanligvis bestående av ett eller flere hjul festet i en sykkelramme, som føreren plasserer seg selv på og kan holde i bevegelse ved muskelkraft. Personen som opererer sykkelen kalles syklist og aktiviteten kalles sykling. En syklist på en tohjulssykkel kalles ofte en rytter, særlig i konkurransesammenheng. Sykler finnes i mange forskjellige utgaver, både med ett, to, tre og fire hjul, som regel for én, men i enkelte tilfeller også for flere brukere. Tohjulssykkelen for én bruker, der hjulene er montert i sykkelrammen – det ene foran det andre – er mest vanlig.
Sykler ble funnet opp på 1800-tallet og popularisert på 1900-tallet, og det finnes nå over én milliard sykler over hele verden, dobbelt så mange som antall biler. Sykkelen er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden. Den er populær som rekreasjonsmiddel og er blitt tilpasset for bruk som leketøy for barn, treningsverktøy for ungdom og voksne, militær- og politibruk, transporttjenester, miljøvennlig transportmiddel og konkurranseidrett.
De grunnleggende trekkene til sykkelen har ikke endret seg nevneverdig siden de første kjededrevne versjonene ble introdusert rundt 1885. Detaljer er blitt forbedret, særlig ved fremveksten av moderne materialer og data-verktøy for konstruksjon og produktutvikling. Dette har muliggjort en bred spredning av forskjellige spesialdesign for særskilte former for sykling.
Stisykling
De fleste dedikerte områdene for terrengsykling har et stort stinettverk. Stiene, også kalt singletracks, er omtrent like brede som terrengsykkelen, så du treffer ikke på biler eller firehjulinger der. Men – vær oppmerksom på at stiene også gjerne brukes av turgåere.
Det finnes sykkelstier i alle vanskelighetsgrader. Noen er jevne og enkle, andre er fulle av røtter og steiner. Mange passer for alle aldre og nivåer, men kan bli skikkelig utfordrende hvis du setter opp tempoet – og noen er bare for de mest erfarne syklistene.
Hvis du drar på tur utenfor sykkelanleggene, er det ekstra viktig at du tar vare på naturen. Kjør bare på tilrettelagte sykkelstier. Unngå å lage nye spor, tilpass farten, og ta alltid hensyn til andre friluftsfolk. Husk at det er smilene, ikke milene, som teller.
God tur! Og du – husk alltid hjelm!
El sykkel
Enkel å bruke?
Ja, du setter deg bare på sykkelen, trykker på «start»-knappen og trår i vei. Det er som å sykle en vanlig sykkel, men du får den fantastiske følelsen av at noen dytter deg fremover, eller som vi sier: «Alltid medvind!». Med en gang du slutter å bruke pedalene eller bremser så stopper også motoren og den virker som en vanlig sykkel. De fleste sykler har motoren montert på bakhjulet, dette er å foretrekke for bedre kontroll og mindre slitasje på fremgaffel. Ikke alle har denne gode løsningen!
Er du 10 år eller 70 år – en elektrisk sykkel klarer alle å bruke.